4 ELEMENT //

İç mimarlık denilince akla gelen ana cümleler her zaman ‘yetenek’ ve ‘yaratıcılık’ olmuştur… Aslında bu soyut ve göreceli değişkenlerin aksine keyifli birleşenlerden meydana gelen bir bilimdir. Yaratıcılık ve bilimin; formüllere dayanmadığı, standart kalıplaşmalardan uzak bir şekilde yaşama geçirilmesidir.

İç mimarlar tasarım sürecinin en soyut hali ve en somut hali arasında yol alırken, iç tasarım ilkelerine dayalı bir dizi gayri resmi kural izlerler. Boşluk, çizgi, form, ışık, renk, doku, desen .. Ve tüm bu elementlerin harmanlanıp, denge ile görsel ağırlığın eşit olarak dağıtılması kavramı = 7

Bu unsurların uyum içinde birlikte çalışmasını sağlamak attırılmış bir işlevsellik getirir. Öncelikle iç mimar mekan tasarımı yaparken, alanı bu elementlere göre değerlendirecek ve geliştirmek için kullanacaktır.

1 // BOŞLUK

İç mekanın temeli “boşluk” tur, bu anlaşılması gereken en önemli kavramdır. Elimizde ki alan her zaman kolay alansal değişiklikler yapılacak bir mekan olamaz, dolayısı ile çoğu zaman odanın sahip olduğu fiziksel sınırlara uymak zorunda kalırız. Ortada baştan yaratılma sürecinde olan mimari bir proje yok ise, 3 boyutu uzunluk/genişlik/yükseklik olarak ele almak durumundayız. İç mimar işlevsellik ve tasarım perspektifi yaratmak adına “boşluk” olgusunun içine sıkışır.

“Boşluk” kendi içerisinde pozitif ve negatif olarak soyut hatlar ile ikiye ayrılır. Pozitif alan nesne içeren ve negatif alan boş olan geçiş alanlarını tanımlar. “Boşluk” kavramı içerisinde kullanılan pozitif ve negatif mekânsal tanımlamalar kullanıcının ihtiyaç ve zevklerinden etkilenir. İki alan arasındaki denge tasarım öğelerini etkileyen, kurgulanması projenin ilk aşamasında yapılması gereken en önemli oluşum başlangıcını yaratır.

2 // ÇİZGİ

Yatay, dikey ve dinamik çizgiler bir mekanı şekillendirmeye yardımcı olur. Çizgi; bütünlük ya da kontrast oluşturabilen en önemli elementlerden biridir.

Yatay çizgiler, bir istikrar, formalite ve verimlilik hissi verir. İç mimarlar, bir odanın daha geniş ve daha uzun görünmesini sağlamak ve göze çarpmak için yatay çizgileri vurgular. Dikey çizgiler ise özgürlüktür, güç duygusudur. İşlevsel düzeyde vurgulanması yapılan dikey çizgiler odanın dikey boyutta daha uzun olduğu yanılsamasını yaşatır. Dinamik çizgiler ise eğimli ve çapraz olarak ifade edilir. Mekana enerji ve hareket sağlar. Yatay ve dikey çizgilerin etkisinin kaybettireceği için kullanım dozu çok önemli bir belirleyendir.

Denge kavramı bu elementte en ideal mekanı yaratmak için en önemli unsurdur. İç mimar farklı çizgilerin birleşimini, kullanıcının istediği duyguya göre alan içerisinde ve belli fonksiyon ve estetik belirlemeler ile alana yayar.Yatay çizgiler sakin ve pasif, düşey çizgiler hareketli ve statik, diyagonal çizgiler ise dinamik ve canlı bir etkiye sahiptir.

3 // FORM

Form odanın şeklidir ya da odada yer alan nesnenin biçimidir. Yani üç boyutlu olan herhangi bir şeyin fiziksel biçimi formu oluşturur.

Formlar genellikle geometrik veya doğal olarak tanımlanabilir. Geometrik formlar insan eli değmiş sert ve dört köşeli ifade eder, doğal formlar ise organiktir, doğa tarafından yaratılandır.

Form ile ilgili göz önünde bulundurulması gereken bir diğer şey, odanın orantıları ve ölçeğidir. Benzer şekillerin formlarını eklemek uyum ve denge yaratabilirken çok fazla farklı şekil eklemek kafa karıştırıcı bir sonuç doğurabilir. Dominant bir tek forma göre düzenlenmiş mekanlar yalınlığı beraberinde getirir.

4 // IŞIK

Mekan da ki tüm birleşenlerin tam potansiyeline ulaşması için en kritik şey ışıktır. Doğal ve insan yapımı olarak ikiye ayrılır. Nesneleri vurgulama, tanımlanmış amaç ve ambiyans olarak bölümlendirme yapabiliriz.

Mekan da yapılacak olan faaliyet, ışık kalite ve miktarını belirlemek için en önemli etkendir. Ofis tarzı çalışma alanlarında iç mimar tarafından daha parlak aydınlatma seviyeleri kullanılırken, oturma odası gibi alanlarda daha yumuşak aydınlatmalar seçilir. Dimmer uygulamak ise mekanın çok yönlü değiştirilmesine açık bir şekilde olanak sağlar. Doğal aydınlatma ise her zaman dikkate alınması gereken, kalıcı bir estetik tamamlayıcıdır.

Işık; bir mekanı aydınlatmanın ötesinde, iç mimar tarafından tasarlanan mekanın ruh ve atmosfer tamamlayıcısıdır. Renk, çizgi, doku ve bunlar gibi iç mekan birleşenlerinin tanımlayıcısıdır.