4 + ÜÇ ELEMENT //

5 // RENK

Renk, iç mimar için en önemli bilimlerden biridir. Ambiyans yakalama, mekanın birliğini tanımlama ve mekânsal algı yaratmada ki en önemli etkenlerden biridir. Renk bir mekanın bütün algısını değiştirebilme yeteneğine sahiptir.

Mekanın fonksiyonu göz önünde bulundurularak doğru tercihler yapılır. Mekan da ki renk seçiminin önemi küçümsenmeyecek kadar büyüktür. İnsan psikolojisi üzerinde en önemli etkiyi bırakandır. Dar bir mekanın daha ferah hissedilmesini sağlayabilir hatta mekana en genişinden boyut katabilir.

Doğal ve yapay aydınlatmanın en çok etkileneni renktir. Söz konusu algı değişikliğimiz olunca seçilen rengin gündüz ve gece arasında ki tonaj değişimi bile iç mekanı etkiler. Renk iç mekan için en etkileyici elementlerden biridir.

6 // DOKU

Bir nesnesin ya da kaplamanın dokunsal yüzeyini ifade eden dokudur. Mekansal algı üzerinde ki algısı diğer elementlerle kıyaslandığında tahmin edildiğinden çok daha fazladır. Boyuta boyut katan, kıymeti pek bilinmeyendir. Renk, ışık ve diğer önemli elementler gibi özenle planlanmalı ve seçilmelidir. Renk ve desenin karışması ile mekanın yaşamına derinlik katar. Mobilyadan başlayıp, aksesuardan dokuya kadar önemini koruyan çok efektif bir elementtir.

Doku iki biçimde tasarlanan alanda yerini alır; görsel ve gerçek olarak. Görsel doku göz ile algılanandır yani kişinin bir nesneyi gözlerini kullanarak elde ettiği doku izlenimidir. Dokulur görülür ve hissedilebilirdir, görme ve hissetme yetilerimizin ikisinede hitap ederler.

Mekan da ki doku eksikliği beraberinde tekdüzeliği getirir. Dokunun iç mekan tasarımında ki rolü çok büyüktür. Birbirinden farklı ya da benzer nesnelerin doku farklılıkları ile harmanlanması iç mimari vurgu ve kontrastlığı etkiler.

7 // DESEN

İç mimar için önem taşıyan tüm mimari bileşenlerin ötesinde, mekan tasarımında en son devreye giren fakat insan-mekan algısı üzerinde en etkileyici izleri bırakan elementtir desen. Duvarkağıdı, halı, kumaş ve birçok farklı alan ile iç mekana dahil olur. Desenler, çizgili, geometrik, resimsel, organik ve tüm bunların ötesinde birçok farklı varyasyon ile iç mekana dahil olurlar.

Desen için en önemli belirteç stildir. Dozajında kullanılmadığı durumlarda sonuç tam bir fiyasko olabilir. Stilin ötesinde, mimari algı üzerinde de etkisi küçümsenmeyecek kadar fazladır. Kendi içerisinde sahip olduğu varyasyonların doğru kullanımı ile alçak bir mekan bile olduğunda daha yüksek hissedilebilir. Dinginlik arasında dinamik bir kaçış yaratabilir.